Riskabábfilm Kapcsolat Segédanyagok Filmek

15. A csodálatos halfogás

A filmek a video.riskababfilm.hu oldalon regisztráció után online nézhetők.

15.1. A napkeleti bölcsek

Riska, Csibe és Puszedli a téli égboltot szemlélve egy üstököst vesznek észre. Kálmán atya elmeséli nekik, hogy Jézus születésekor is egy ilyen üstökös volt az, ami a három napkeleti bölcsnek – vagy más néven a háromkirályoknak – az utat mutatta, hogy eltaláljanak Betlehembe, a Kisjézushoz. Pedig Gáspár, Menyhért és Boldizsár nem is egy országból származtak, és csak útközben találkoztak, hogy együtt folytassák útjukat a világ Megváltójához, a Szabadítóhoz, akit Isten küldött az emberek közé. Még a gonosz Heródeshez is eljutottak.

15.2. Jézus megkeresztelkedése

Csibe már sok-sok kísértésnek ellen tud állni, de úgy tűnik a frissen sült almáspite nem tartozik ezek közé. Ráadásul Riska és Kálmán atya is rájönnek arra, hogy Csibe dézsmálta meg Nagyanyó süteményét. Most mit lehet tenni? Bújjon el, vagy inkább kérjen bocsánatot? Kálmán atya elmeséli Csibének Jézus megkeresztelkedésének történetét. Megtudjuk, hogy keresztség szentsége ugyan minden addigi bűnt eltöröl, de a kísértés továbbra is újabb és újabb feladatok elé állít minket. A bűnbocsánat szentségében Isten mindig megújítja a szeretetét irántunk.

15.3. A csodálatos halfogás

Riska és Csibe jó korán hajnalban lemennek a tóra horgászni, de sajnos, csak Hápit sikerül felébreszteni a nádasban. Kálmán atya elmeséli nekik bíztatásul azt, hogy Jézus első tanítványai is egy sikertelen halászat után találkoztak Jézussal, aki egész másra hívta őket: „emberhalászatra”. És persze, mielőtt még meghívta volna őket, a hálóik is tele lettek hallal. Ezután Simon, János és Jakab „mindenüket hátrahagyva követték Jézust”.

15.4. Jézus Názáretben

Puszedli szerelmes versét szavalja el Riskának és Csibének, ámde a fogadtatás nem olyan kedves. „Senki sem lehet próféta a saját hazájában” – vigasztalja Kálmán atya Puszedlit, és elmeséli nekik, hogy bizony Jézust is hitetlenkedve fogadták Názáretben, ahol felnőtt. Bár itt is csodálattal fogadták a tanítását először, de előítéleteik elvakították őket végül. Még egy magas hegyről is le akarták taszítani dühükben.

15.5. A dúsgazdag és a szegény Lázár

Csibe siet a megbeszélt találkozóra Riskához, hogy közösen játsszanak. Útközben találkozik Döncivel is, Kutyussal is. Mindegyikük bajban van, de hát ő igenis siet, majdcsak segít rajtuk valaki. Mire megérkezik, Riska még sehol. így amíg várakozik, Kálmán atya elmesél neki egy evangéliumi példabeszédet, ami egy dúsgazdag emberről és a szegény koldus Lázárról szól. Riska késve érkezik, mert segített a barátainak és közben Csibe is felismeri, hogy mennyire fontos irgalmat gyakorolni felebarátainkkal épp akkor, amikor bajban vannak. Sajnos később már lehet, hogy nem lesz alkalmunk ezt megtenni.

15.6. Jézus Tibériás tavánál

Riska és Csibe egy sikeres horgászat után halat sütögetnek a tóparton. Kálmán atyát is megkínálják, aki elmeséli nekik, hogyan találkozott a feltámadott Jézus tanítványaival a Genezáreti-tó partján. A tanítványok, akik még mindig Jézus halálhírén keseregtek, először nem ismerték fel Mesterüket, aki hallal kínálta őket a tóparton. Miután megismétlődik a csodálatos halfogás, rájönnek, hogy Jézus mennyire szereti őket, és mire hívja Pétert az Egyházban.

15.7. Szent Péter apostol

Kutyus Riskával és Csibével várkapitányost játszik. játszana, ha nem vesznének össze azon, hogy ki is legyen a várkapitány, azaz: a "FŐNÖK". Szent Pétert Jézus arra választotta ki, hogy ő vezesse az Egyházat. Ez nagyon nagy feladatot és felelősséget is jelentett. Kálmán atya pedig elmeséli Riskáéknak, hogy Péter hogyan találkozott megint Jézussal Rómából menekülve, és hogyan tért oda vissza, hogy ott végül keresztre feszítsék. Valamint azt is megtudhatjátok, hogy választották meg az Egyház jelenlegi vezetőjét, Ferenc pápát.

Vissza a lap tetejére