Riskabábfilm Kapcsolat Segédanyagok Filmek

14. Assisi szent Ferenc

A filmek a video.riskababfilm.hu oldalon regisztráció után online nézhetők.

14.1. Szent Gellért püspök

Riska kicsit matekozik Csibével, már egész jó megy (ráadásul a tananyagot meg is lehet enni)! Kálmán atya pedig egy olyan szentről mesél nekik, aki első királyunknak, Szent István király fiának, Imre hercegnek volt a nevelője. Szent Gellért püspök, azonban nem csak az ifjú hercegnek mutatott jó példát, hanem az egész keresztény nemzet tanítója lett. Munkájával, életszentségével és végül vértanúságával a korai magyar keresztény egyházat szolgálta. Nem véletlenül neveztek el róla egy hegyet Budán!

14.2. Szent Imre herceg

Csibének reggelre kinyílt az oly sokat gondozott, szép, fehér liliomja! Riska pedig emlékezett rá, hogy a templomban látta, hogy Szent Imre herceget ezzel a virággal a kezében ábrázolják. Miért van ez így? Ezt Kálmán atya meséli el Riskának, Csibének és Puszedlinek. Ti is kíváncsiak vagytok rá, gyerekek?

14.3. Szent László király

Riska és Csibe Somogyvárra kirándulnak, hogy megnézzék a bencés apátság romjait és egy jót bújócskázzanak. Szent László király szobra remek búvóhelynek bizonyul. De ki volt ez a hős, aki szent is volt, lovag is volt és király is volt egyszerre? Kálmán atyától többek között erre is választ kapnak Riskáék. És még arra is fény derül, hogy Kálmán atyának mi köze van Somogyvárhoz... Olyan izgalmas!

14.4. Árpádházi Szent Margit

Tyúkanyó elment valahová, ezért most minden házimunka Csibére hárul. Szerencsére Riska segít neki, így hamarabb végeznek. Kálmán atya pedig egy olyan magyar királylányról mesél, aki származása ellenére mindig örömmel, nagy szeretettel végzett minden házimunkát, még a legalantasabbakat is. Árpádházi Szent Margit nagyon szép volt, több kérője is akadt, de ő – Isten iránti szeretetből, mindenről lemondva – a domonkos-rendieknél a teljesen Istennek szentelt életet választotta.

14.5. Batthyány-Strattmann László

Csibe a kertben elásta a szép új repülőjét, mert féltette a kistestvéreitől. Így viszont összetörött, földes is lett, és senki sem tud már játszani vele. Vigasztalásul Kálmán atya elmeséli Batthyány-Strattmann László életét, aki herceg létére nem tartotta meg saját magának és a családjának a vagyonát (pedig 11 gyermeke volt!), hanem orvosként szolgálta a legszegényebbeket, és a rászorulókat anyagilag is segítette a boldogulásban.

14.6. Assisi Szent Ferenc I.

Riska, Csibe és Puszedli épp kuckót próbálnak építeni, mikor Kálmán atya elmeséli nekik Szent Ferenc életét. A fiatal és bohém Ferencet Assisiben arra hívta meg Jézus, hogy ne csak a templomokat újítsa fel, hanem egész életét neki ajándékozva Isten Országát építse itt a földön. Ehhez a feladathoz sokan csatlakoztak, többek között Szent Klára is, aki a ferences női rend alapítója lett. Érdemes Jézust mindig meghallgatnunk, hogy a mi életünkre vonatkozóan milyen kalandra és feladatra hív!

14.7. Assisi Szent Ferenc II.

Riska és Csibe az imént felépített kuckóban épp a „Három kismalac” meséjét játssza el úgy, hogy Riska a Farkast játssza, Csibe pedig a kismalacot. Kálmán atya pedig nem egy mesebeli, hanem egy igazi farkasról mesél nekik, aki egy egész város életét rettegésben tartotta, és akit végül Assisi Szent Ferenc szelídített meg. Végül azt is megtudhatjuk, hogyan prédikált a madaraknak, és hogyan fejezte be Ferenc testvér a földi pályafutását.

Vissza a lap tetejére