Riskabábfilm Kapcsolat Segédanyagok Filmek

8. Szent Benedek regulája

A filmek a video.riskababfilm.hu oldalon regisztráció után online nézhetők.

8.1. A mustármag

Csibe borsót ültet, és meg szeretné nézni, ahogyan előbújik a földből. Sajnos ez nem megy olyan gyorsan, türelmesen várni kell rá. Akárcsak egy mustármagra. De miért hasonlította Jézus mustármaghoz Isten országát?

8.2. A vihar lecsendesítése

Puszedli nyúl éppen a legnagyobb halat készül kifogni a tóból, amikor Riska figyelmezteti őt a közelgő viharra. No de a legnagyobb halat mégsem lehet otthagyni! Mit tesz Puszedli, amikor a hullámok már csaknem elborítják a csónakot? És mit tettek Jézus tanítványai abban a hatalmas viharban, amikor Mesterük nyugodtan aludt a bárka végében? Kálmán atyától és Riskától megtudjuk.

8.3. Jairus leánya

Csibe és Dönci - a bátor felfedezők - ismeretlen helyekre merészkednek, de végül egy kút fenekén kötnek ki. Lesz valaki, aki kimenti őket? Csibe nem adja fel a reményt. Mint ahogy annak idején Jairus sem, aki haldokló kislányához hívta Jézust, hogy gyógyítsa meg őt.

8.4. Mária és Erzsébet találkozása

A tanyán nagy a sürgés-forgás: Most kezdődött az aratás, Nagyapó pedig újszülött kisunokájához igyekszik a kórházba. Kálmán atya pedig arról mesél Riskának és Csibének, hogy az egyház mit ünnepel Sarlós Boldogasszony napján.

8.5. Szent Benedek regulája

Mindennek megvan a maga ideje: játék, pihenés, munka, imádság. Hogyan lehet beosztani az időnket, hogy mindez beleférjen a napba? Ebben segít a szerzeteseknek a regula. Riska és Csibe, aki a kemény munka után egy kis pihenésre vágyik, nagyon is megérti ezt, de mit szól hozzá Puszedli, aki egész héten a tóban pancsolt?

8.6. A tanítványok küldetése és visszatérése

Csibének fontos feladata van, Riska pedig elkíséri, hogy ne kelljen egyedül mennie. Mint ahogyan annak idején Jézus is kettesével küldte a tanítványait, hogy hirdessék az evangéliumot.

8.7. Loyolai Szent Ignác

OAMDG - betűzi Csibe. Vajon mit jelenthet? Kálmán atya és Riska elbeszéléséből nem csak ezt tudjuk meg, hanem megismerhetjük a jezsuita szerzetesrend alapítójának, Szent Ignácnak az életét is.

Vissza a lap tetejére